۵ روش جهت کاهش استرس کارمندان در محیط کار

0

استرس یکی از اصلی‌ترین علل کاهش راندمان کارمندان در محیط کار به‌شمار می‌رود. بر اساس مطالعات انجام شده، ۲۵ درصد کارمندان هنگام قرارگیری در شرایط پر استرس قادر به فعالیت با حداکثر بازدهی نخواهند بود. استمرار چنین وضعیتی می‌تواند سلامت روانی یا موفقیت افراد در کسب‌وکار را تحت‌الشعاع قرار دهد. با این‌حال بر اساس گزارشات منتشر شده، تنها ۵۵ درصد کارگران بر این باورند که کارفرمایان آن‌ها برای حل عوامل استرس‌زا در محیط کار دست به اقدامات موثر زده‌اند.

چنان‌چه مدیر یک شرکت یا صاحب یک کسب‌وکار هستید؛ در این‌صورت با قرارگیری نیروی کار در شرایط پر استرس بایستی از وی مراقبت کنید. این موضوع بایستی به یکی از اولویت‌های برنامه توسعه کسب‌وکار شما تبدیل شود. حتی با اتخاذ تدابیری می‌توان به مهار عوامل استرس‌زا در محیط کار کمک کرد.

برای حل مشکل فوق چندین راهکار ارائه شده است؛ اما بسته به شرایط خاص محیط و نیروی کار بایستی بهترین گزینه را انتخاب کرد. برخی از این روش‌ها احتمالا موثرتر بوده و برخی دیگر به هیچ عنوان کارآمد نیستند. در ادامه به بررسی این راهکارها می‌پردازیم:

  • ساختار کاری خود را از نو طراحی نمایید

بخش عمده‌ای از زندگی روزمره کارمندان در محیط کار سپری می‌شود؛ لذا بایستی مطمئن شوید که شرایط حاکم بر محیط کاری برای همگان لذت‌بخش است. تمامی جزئیات از رنگ‌آمیزی اتاق‌ها و پوشاک کارگران گرفته تا وجود دستگاه آبسردکن یا چای‌ساز را مدنظر قرار دهید. توجه و رسیدگی به این جزئیات بزرگ و کوچک می‌تواند بازدهی نیروی کار شما را به میزان چشمگیری افزایش دهد.

در صورت امکان، دکوراسیون اتاق‌ها و دفاتر را تغییر داده و کمی ابتکار به خرج دهید. مثلا از رنگ‌آمیزی روشن‌تر برای دیوارها استفاده کرده و در طراحی دکوراسیون داخلی از گل و گیاه بهره بگیرید. در نظر گرفتن برنامه استراحت ۱۵ دقیقه‌ای نیز ایده جالبی به‌نظر می‌رسد. مواردی از این‌دست به کاهش مشغله ذهنی کارمندان و کاهش فشار روانی تحمیل شده بر آن‌ها کمک می‌کند.

  • ارتقاء شاخص‌های سلامت در محیط کار

ترویج سبک زندگی سالم بهترین روش برای رهایی افراد از استرس است. ورزش کردن روشی فوق‌العاده برای رهاسازی ذهن از مشغله کاری و بهبود وضعیت روحی به‌شمار می‌رود. سوزاندن کالری به آزادسازی اندورفین در خون کمک می‌کند. این هورمون موجب تقویت احساس خوشبختی در انسان خواهد شد. انجام برخی اقدامات انگشت‌شمار در محیط کار به سلامت روانی کارکنان در کوتاه‌مدت و بلندمدت کمک خواهد کرد:

  • پرداخت هزینه عضویت کارکنان در سالن‌های بدن‌سازی
  • استخدام یک مربی یوگا جهت برگزاری کلاس برای کارکنان
  • پیش‌بینی میان‌وعده‌های سالم در برنامه کاری روزمره
  • تشویق کارکنان به خروج از محیط کار هنگام صرف نهار

  • ایجاد انعطاف در فعالیت‌های شغلی

استخدام کارکنان بر اساس مهارت، تجربه و توانایی آن‌ها جهت اجرای مسئولیت‌های محول شده به بهترین نحو ممکن طی ساعات مقرر انجام می‌شود. شرکت‌ها بایستی شرایط نقش‌آفرینی موثر را برای کارکنان خود فراهم نمایند. لذا کمی انعطاف به خرج داده و کارکنان را به دورکاری تشویق کنید؛ بدین‌ترتیب این افراد می‌توانند سبک زندگی خود را بهتر مدیریت نمایند. تا زمانی که از فعالیت موثر کارمندان خود اطمینان دارید؛ مقررات دست‌وپاگیر در محیط کار را محدود نمایید.

  • ارائه پشتیبانی سازمانی

کارفرمایان حرفه‌ای به منظور کاهش استرس و ارتقاء سلامت روانی کارکنان خود، یک متخصص مشاور را به خدمت می‌گیرند. بروز اختلافات میان کارکنان یکی از پدیده‌های شایع در محیط کار است و استرس کاری از جمله عوامل تشدیدکننده آن به‌شمار می‌رود. استخدام وکلا جهت میانجی‌گری و حل اختلافات موجود میان کارکنان یکی از جالب‌ترین و جدیدترین ایده‌های تحول کسب‌وکار محسوب می‌شود. چنین اقدامی نهایتا به نفع کارکنان، کارفرمایان و کسب‌وکار آن‌ها تمام خواهد شد.

  • تقدیر از کارکنان برتر

در شرایط پرفشار یا موقعیت‌هایی که از عملکرد مناسب کارمندان خود اطمینان ندارید؛ شناخت شما از آن‌ها در بلندمدت به تقویت روحیه و حس اعتمادبه‌نفس کارمندان کمک می‌کند. تقدیر از کارکنان برتر موجب می‌شود تا تمامی افراد، تلاش‌های خود را ارزشمند دانسته و به‌درستی ایفای نقش نمایند. با این‌حال رویکردهای تمجید از کارکنان نیز با یکدیگر متفاوت هستند و برخی افراد، تقدیر در محافل عمومی و برخی دیگر روش‌های خصوصی‌تر را ترجیح می‌دهند. نهایتا بایستی به کارکنان خود نشان دهید که به دغدغه‌هایشان اهمیت داده و برای رفع آن‌ها تلاش می‌کنید.

منبع psyarticles

یه نظری بده!

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از دیدگاه شما سپاسگزاریم