قرمزی چشم معمولا در اثر ابتلای انسان به عفونت یا آلرژی ایجاد میشود. این بیماری خصوصا در میان کودکان بسیار مسری است. مراجعه نزد پزشک و استفاده از متدهای درمانی تجویز شده بهترین روش برای درمان قرمزی چشم محسوب میشود. پزشک پس از معاینه بیمار، علل بروز قرمزی چشم را تشخیص داده و در صورت لزوم آنتیبیوتیکهایی را تجویز خواهد کرد. با اینحال بسیاری از درمانهای خانگی نیز برای رفع علائم قرمزی چشم موثر هستند. در ادامه به بررسی این راهکارها میپردازیم:
- کمپرس سرد
احساس درد یا خارش در یک یا هر ۲ چشم از جمله پیامدهای اصلی قرمزی چشم بهشمار میروند. استفاده از کمپرس سرد به کاهش قرمزی چشم و تسکین موقت علائم آن کمک میکند. به منظور جلوگیری از شیوع عفونت احتمالی ترجیحا از کیسههای سرد یکبار مصرف یا قابل شستشو استفاده کنید. برای مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه کمپرس سرد را بر روی موضع قرار دهید. به منظور پیشگیری از سرمازدگی پوست توصیه میشود که کمپرس را مستقیما بر روی پوست یا چشمان خود قرار ندهید.
- استفاده از عینک
در صورت استفاده از لنز سریعا آنرا از چشم خود خارج کرده و در عوض از عینک استفاده کنید. لنزها ابزارهای ظریفی جهت اصلاح دید چشم هستند؛ اما کماکان میتوانند تحریککننده باشند. خارج نکردن لنز از چشم موجب دشوار شدن فرآیند درمان قرمزی آن خواهد شد. در صورت آلوده بودن لنزها سریعا آنها را دور بیندازید. استفاده از عینک ضمن ارتقاء دید چشم به بهبود سریعتر قرمزی آن نیز کمک میکند.
- پاکسازی چشم
افراد دچار قرمزی چشم غالبا متوجه وجود یک ماده مخاطی خشک شده در اطراف چشم آلوده خود میشوند. این ترشحات در امتداد پلکها یا صرفا در گوشههای چشم رویت خواهند شد. پاکسازی صحیح این ترشحات در تسریع بهبود قرمزی چشم موثر است. بدین منظور ابتدا چشمان خود را بسته و سپس با استفاده از یک دستمال مرطوب یا حوله کاغذی به آرامی ترشحات را به سمت گوشه بیرونی چشم هدایت کنید. این روند را تا زمان پاک شدن کامل ترشحات ادامه دهید. اینکار بایستی هر روز صبح بهطور مداوم انجام شده و طی مدت روز نیز در صورت لزوم تکرار شود. به منظور جلوگیری از تکثیر آلودگی پس از مصرف دستمال یا حوله، آنها را دور ریخته یا با دقت بشویید.
- استفاده از قطره چشمی
برای تسکین یا کاهش علائم قرمزی چشم میتوانید از قطرههای چشمی بدوننسخه استفاده کنید. چنانچه قرمزی چشم ناشی از آلرژی و نه عوامل عفونی باشد؛ در اینصورت استفاده از قطره چشمی بسیار مفید واقع میشود. اکثر داروخانهها یا فروشگاههای لوازم بهداشتی، قطره چشمی معمولی موسوم به اشک مصنوعی را به فروش میرسانند. این قطرهها معمولا یک محلول شورمزه و بدون خواص پزشکی جانبی هستند و علائم قرمزی چشم را تسکین میدهند. این قطرهها بهترین گزینه برای رفع قرمزی چشم هستند؛ زیرا با حفظ رطوبت چشم، احساس خشکی و خارش ناشی از قرمزی آنرا کاهش میدهند. چنانچه با وجود مصرف قطره، قرمزی چشم شما برای مدت چند روز ادامه پیدا کرد؛ در اینصورت بایستی نزد پزشک مراجعه نمایید.
- کمپرس گرم
به باور برخی افراد، استفاده از کمپرس گرم در مقایسه با کمپرس سرد موثرتر است. این روش درمانی مشخصا در خصوص قرمزی چشم ناشی از عفونت مفید واقع میشود. به منظور پیشگیری از سوختگی پوست و چشمان خود بایستی از قرار دادن مستقیم کمپرس بر روی موضع خودداری نمایید. برای هر چشم از یک کمپرس مجزا استفاده کرده و پس از هر بار مصرف آنرا با دقت بشویید. چنانچه استفاده از کمپرس گرم موجب تشدید علائم خارش یا قرمزی چشم شما شد؛ در اینصورت از کمپرس سرد استفاده کنید.
- رعایت اقدامات احتیاطی مناسب
اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از شیوع بیماری یا عفونت مجدد چشم یکی از مهمترین راهکارهای رفع قرمزی چشم بهشمار میرود. بدین منظور دستان خود را بهطور مرتب شستشو داده و از دستمالهای مرطوب آنتیباکتریال استفاده کنید. تا زمان بهبود علائم عفونت توسط آنتیبیوتیکها از رفتن به مدرسه یا محل کار خودداری نمایید. بالش و ملحفه تختخواب خود را بهطور مرتب بشوئید؛ چرا که به احتمال فراوان این وسایل در طول مدت شب با چشمان شما تماس خواهند داشت.
- استفاده از محلول شیر و عسل
محلول شیر و عسل یک درمان خانگی محبوب برای رفع قرمزی چشم محسوب میشود. بدین منظور عسل و شیر را به نسبت مساوی با یکدیگر ترکیب نموده و از محلول حاصل بهعنوان یک قطره چشمی استفاده کنید. خاصیت تسکیندهنده شیر در کنار ویژگی ضد میکروبی عسل به کاهش قرمزی و خارش چشم کمک میکنند. این روش معمولا برای رفع قرمزی چشم ناشی از آلرژی مفید واقع میشود. البته بایستی بهخاطر داشت که افزودن مواد غیرطبیعی به چشم میتواند عفونت احتمالی آنرا تشدید نماید؛ لذا پیش از بهکارگیری این روش درمانی حتما با پزشک مشورت کنید.
- محلولهای شستشوی نمکی
اکثر قطرههای چشمی موثر در رفع قرمزی چشم دارای ساختار نمکی هستند. با اینحال در منزل نیز میتوان محلول مشابهی را تولید و مورد استفاده قرار داد. بدین منظور کافیست ۲ فنجان آب و یک قاشق چایخوری نمک را درون یک تابه مخلوط کرده و برای مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید تا کاملا استریل شود. پس از سرد شدن محلول میتوان از آن برای شستشوی چشمها و رفع هرگونه عامل تحریککننده چشم استفاده کرد.
- مصرف آنتیهیستامینها
چنانچه قرمزی چشم ناشی از عوامل آلرژیک باشد؛ در اینصورت مصرف قرصهای آنتیهیستامین احتمالا مفید واقع میشود. غذاها و میوهها حاوی برخی اشکال طبیعی آنتیهیستامین نظیر ویتامین C، کورستین و بروملین هستند. عصاره گزنه نیز یک آنتیهیستامین طبیعی بهشمار میرود. داروهای ضد آلرژی به آسانی از طریق داروخانهها قابل تهیه هستند؛ اما برخی از آنها خوابآور بوده و بر سطح هوشیاری انسان تاثیر میگذارند. لذا در صورت مصرف این داروها باید از انجام فعالیتهای نیازمند هوشیاری کامل نظیر رانندگی خودداری نمایید.
- چای کیسهای
کمپرس چای کیسهای یکی دیگر از داروهای طبیعی درمان قرمزی چشم محسوب میشود. چای سیاه دارای خاصیت تسکیندهندهای است که به رفع درد، خارش و قرمزی چشم کمک میکند. در اینحالت پس از تمیز کردن ترشحات اطراف چشم، کیسه چای سیاه سرد شده را بر روی پلک خود قرار دهید. سپس به منظور پیشگیری از گسترش عفونت احتمالی سریعا تیبگ را دور بیندازید.
قرمزی چشم همواره بایستی بهعنوان یک بیماری بسیار مسری درمان شود؛ حتی اگر این مشکل در اثر عوامل آلرژیک ایجاد شده باشد.