تقویت آمادگی مغز شامل ۲ اصل اساسی تنوع و کنجکاوی است. با تکراری شدن تمرینات ذهنی بایستی به سراغ انواع جدیدتر بروید. چنانچه حل جدول کلمات متقاطع به یک سرگرمی پیش پا افتاده برای شما تبدیل شده است؛ در اینصورت بایستی بهدنبال یافتن یک چالش جدید باشید. کنجکاوی در خصوص دنیای پیرامون و درک تحولات آن موجب افزایش سرعت عملکرد و کارآمدی مغز میشود. با اینحال برای تقویت آمادگی ذهنی خود میتوانید از تمرینات زیر استفاده کنید:
- بازی کردن
بازیها و برنامههای تقویتکننده آمادگی ذهنی روشی چالشبرانگیز برای بهبود عملکرد مغز بهشمار میروند. سودوکو، جدول کلمات متقاطع و بازیهای الکترونیکی همگی به بهبود سرعت عمل مغز و حافظه انسان کمک میکنند. این بازیها بر پایه منطق، مهارتهای لغتی و ریاضیات طراحی شده و در عینحال سرگرمکننده نیز هستند. انجام روزانه این بازیها برای مدت زمانی اندک (حدودا ۱۵ دقیقه و نه چندین ساعت) برای حفظ سلامت مغز بسیار مفیدتر خواهد بود.
- مدیتیشن
مدیتیشن روزانه احتمالا بهترین فعالیتی است که میتوان برای سلامت جسم و ذهن انجام داد. مدیتیشن نهتنها موجب آرامش انسان میشود؛ بلکه نوعی تمرین برای مغز نیز بهشمار میرود. انسان با ایجاد یک شرایط روانی متفاوت ضمن افزایش آمادگی ذهنی خود میتواند مغز را با روشهای جالب و جدید وادار به فعالیت نماید.
- مصرف خوراکیهای مفید برای مغز
مغز انسان نیازمند دریافت چربیهای سالم است. لذا توصیه میشود تا در رژیم غذایی خود از ماهیهای چرب نظیر کپور و سالمون، آجیل، مغز گردو، دانههایی نظیر تخم کتان و روغن زیتون استفاده کنید. همچنین مصرف غذاهایی با چربی اشباع شده را محدود نموده و چربیهای ترانس را بهطور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنید.
- بازگو نمودن داستانهای مناسب
بازگو کردن داستانها روشی برای استحکام بخشیدن به خاطرات و اشتراکگذاری وقایع است. بازگو نمودن داستانهای قدیمی و جدید اقدامی جالب و سرگرمکننده محسوب میشود. بهکارگیری برخی تکنیکهای ابتدایی داستانپردازی موجب میشود تا مخاطبان به شخصیت شما و داستانهای نقل شده توسط شما علاقهمند شوند.
- خاموش کردن تلویزیون
یک فرد عادی روزانه بیش از ۴ ساعت تلویزیون تماشا میکند. تلویزیون میتواند روابط خانوادگی، اجتماعی و زندگی انسان را مختل نماید. لذا بهتر است تلویزیون را خاموش کرده و برای بهبود سبک زندگی و سلامت جسم و ذهن خود زمان بیشتری اختصاص دهید.
- انجام تمرینات بدنی
تمرینات بدنی، ورزشی مناسب برای مغز نیز بهشمار میروند. بهدنبال حرکت اندامهای بدن، مغز ناچارا بایستی مهارتهای جدید عضلانی، تخمین فاصله و حفظ تعادل را فرا بگیرد. برای به چالش کشیدن مغز خود انواع مختلفی از تمرینات را انتخاب کنید.
- مطالعه مطالب متنوع
کتابها همراهانی قابل حمل، بینیاز از کتابخانه و مملو از شخصیتها، اطلاعات و واقعیات نامتناهی جالب هستند. از موضوعات مطالعاتی معمول فاصله بگیرید. اگر تنها به خواندن کتب تاریخی علاقهمند هستید؛ در اینصورت یک رمان معاصر را امتحان کنید. کتب نگارش یافته توسط نویسندگان خارجی را مطالعه نمایید. بدینترتیب نهتنها با رویدادها و فرهنگ جوامع مختلف آشنا میشوید؛ بلکه میتوانید پیرامون مطالب مطالعه شده تفکر نموده و از طریق واژگان به توصیف زندگی مدرن بپردازید.
- یادگیری یک مهارت جدید
یادگیری یک مهارت جدید مناطق مختلف مغز و حافظه انسان را درگیر میکند. بدینترتیب انسان حرکات جدید را فرا گرفته و میان مفاهیم مختلف ارتباط برقرار میکند. خواندن رمان شکسپیر، یادگیری دستور پخت غذاها و ساخت ماکت هواپیما با استفاده از خلال دندان همگی مغز را به چالش کشیده و شما را وادار به تفکر خواهد کرد.
- ایجاد تغییرات ساده
انسانها معمولا به انجام امور روزمره علاقه فراوانی دارند. بسیاری از افراد مایل هستند تا با انجام کارهای مورد علاقه، ساعتها خود را سرگرم نگاه دارند. اما انجام کارهای تکراری بار چالشی کمتری را بر مغز تحمیل میکند. برای کمک به جوان ماندن مغز بایستی آنرا به چالش بکشید. مثلا برای رفتن به فروشگاه محله از مسیرهای مختلف تردد نموده و یا جهت باز کردن درها یا صرف غذا از دست مخالف استفاده کنید. تمامی این اقدامات باعث میشوند تا مغز از عادات پیشین خود فاصله گرفته و وادار به فعالیت مجدد شود.
- آموزش دادن مغز
آموزش دادن به مغز در حال تبدیل شدن به یک رویه عملیاتی است. در این راستا، دورههای رسمی، وبسایتها و کتابهای مختلفی جهت ارائه روشهای آموزشی برای عملکرد بهتر و سریعتر مغز معرفی شده است. این برنامهها دارای مبنای علمی و تحقیقاتی هستند؛ اما حافظه، تجسم و استدلال، اصول بنیادین آنها بهشمار میروند. لذا هر روزه بر روی این ۳ حوزه کار کرده و از این طریق، آمادگی ذهنی خود را ارتقاء دهید.