مثبتاندیشی فواید فراوانی نظیر کاهش استرس، بهبود عملکرد سیستم ایمنی و کاهش ریسک بیماریهای قلبی را بهدنبال دارد. اما مطالعات جدید نشان میدهند که مثبتاندیشی و خوشبینی احتمالا به افزایش طول عمر انسان نیز کمک میکنند. تحقیقات اخیرا انجام شده ارتباط میان درک انسان از پیری و زندگی و تاثیر آنها بر طول عمر را مورد تائید قرار میدهند. پژوهش انجام شده در سال ۲۰۱۹ نشان داد که مثبتاندیشی میتواند طول عمر انسان را بین ۱۱ تا ۱۵ درصد افزایش داده و احتمال زنده ماندن وی تا سنین ۸۵ سالگی و بالاتر را پررنگتر نماید. این تاثیرات پس از کنترل سایر فاکتورها نظیر سن، جنسیت، درآمد، افسردگی و وضعیت بهداشتی به قوت خود باقی ماند.
تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان میدهند که افرادی که در سنین جوانی دارای نگرشی مثبت نسبت به دوران پیری هستند و از این دوره هراسی ندارند؛ از شانس بیشتری برای زندگی طولانیتر برخوردار هستند. دلیل چنین پدیدهای این است که تنظیم نگرش در خصوص کهولت سن موجب شکلگیری چشماندازی مثبت و افزایش چشمگیر حس امید به زندگی میشود.
یافتهها حاکی از آن است که مثبتاندیشی پیرامون پیری موجب افزایش اراده فرد در زندگی میشود. این افراد در برابر بیماریها مقاومتر بوده و در حوزه بهداشت و سلامت فعالانهتر عمل میکنند. همچنین این افراد احتمالا استرس محدودتری را تجربه نموده و ریسک ابتلا به بیماریها و اختلالات مزمن در آنها بهمراتب کمتر است.
جوامع انسانی گرایش زیادی به جوانی و زیبایی دارند. پیامهای مخابره شده در خصوص پیری معمولا بر جوانب منفی تاکید میکنند. اما با گذر زمان و افزایش سن، تجارب انسان بایستی افزایش پیدا کند. این افراد غالبا از قدرت روحی بالایی برخوردار بوده و به مفاهیم عمیق زندگی اهمیت بیشتری میدهند. بنابراین افراد با رعایت سبک زندگی ساده و سالم میتوانند سلامت و انرژی خود طی دوران حیات را تثبیت نمایند.
در کنار مثبتاندیشی، برخی عوامل مرتبط با سبک زندگی نظیر ورزش منظم، حفظ تناسب وزن، پیروی از یک رژیم غذایی حاوی مواد مغذی، کاهش مصرف الکل و ترک سیگار نیز میتوانند در افزایش طول عمر انسان تاثیرگذار باشند. رعایت موارد مذکور میتواند به افزایش ۱۲ تا ۱۴ ساله طول عمر انسان کمک کند.
اگرچه مطالعات اخیر از افزایش طول دوره حیات حکایت دارند؛ اما غالبا به کیفیت این دوره اشاره چندانی نمیکنند. افکار و احساسات مثبت در کنار افزایش طول عمر به شادی و شادابی هرچه بیشتر انسان کمک میکنند.
چگونه افکار مثبت را در وجود خود تقویت کنیم؟
تمریناتی نظیر مدیتیشن، یوگا یا هرگونه اقدام مراقبتی موجب تقویت حس مثبتاندیشی در انسان میشود. خوشبختانه این ابزارها کاملا رایگان بوده و به شکلی سریع قابل اجرا هستند. در ادامه به بررسی چندین روش فعالسازی ذهنیت مثبت در زندگی میپردازیم:
- احساسات خود را یادداشت کنید
مهم نیست اینکار را با چه سبک و سیاقی انجام دهید. بدین منظور میتوانید از لیستهای مختصر در گوشی تلفن یا دفترچه یادداشت برای مطالب طولانیتر استفاده کنید. این روش راهکاری قدرتمند برای ارتباط با احساسات و رفع استرس بهشمار میرود. موضوع نوشتهها میتواند متفاوت باشد؛ اما نکته کلیدی، حفظ ثبات در نگارش است. ادامه یک رویه منظم به توسعه روشی جدید برای تفکر کمک کرده و در شناسایی و توقف زودهنگام افکار منفی موثر است.
- تائیدات مثبت را تکرار کنید
بیان مکرر برخی جملات بهمعنای اعتقاد قویتر شما نسبت به آنها است. در پسزمینه این صحبتها نوعی باور مثبت وجود دارد. تکرار چندباره یک جمله به تدریج آنرا در ذهن انسان تثبیت میکند. بهعنوان مثال عبارت “من هر روزه احساس آرامش بیشتری میکنم” به تدریج موجب تقویت آرامش فکری انسان میشود. البته این عبارات بایستی دارای واقعیتی ریشهدار باشند. بیان عبارات دور از ذهن و غیرواقعی موجب القای افکار منفی در ذهن خواهد شد.
- تمرینات مدیتیشن عاشقانه را انجام دهید
مطالعات نشان میدهند که مدیتیشن عاشقانه میتواند به تقویت نگرش مثبت منجر شود. این تمرینات اگرچه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؛ اما وجه اشتراک تمامی آنها تمرکز بر عبارات مثبتی است که به تقویت حس دلسوزی نسبت به خود و همدلی با دیگران کمک میکنند. عباراتی نظیر “میتوانم خوشحال باشم” و “امیدوارم در امنیت باشید” در این طیف جای میگیرند.
- وقتگذرانی با سایر افراد مثبتاندیش
معاشرت با افراد مختلف موجب الگوبرداری از رفتار و تفکرات آنها بهصورت ناخودآگاه میشود. بنابراین کاملا منطقی است که همنشینی با افراد خوشبین موجب تقویت حس نشاط و خوشحالی شود. در مقابل فاصله گرفتن از افراد بدبین اقدامی حیاتی تلقی میشود.
بایستی بهخاطر داشت که مثبتاندیشی انتخابی است که همواره آسان نبوده و با دشواریهایی همراه است. موانع زندگی روزمره بعضا مانع خوشبینی انسان میشوند؛ اما با تمرین کردن مداوم میتوان از افکار منفی فاصله گرفت و از مزایای سلامت جسمی، روانی و عاطفی بهرهمند شد.