مدیتیشن یکی از بهترین و کارآمدترین تکنیکهای مدیریت استرس بهشمار میرود؛ چرا که تمرینات مدیتیشن دارای مزایای متعدد و متنوعی برای بدن هستند. انجام این تمرینات به انسان کمک میکند تا یک فضای ذهنی و عاطفی را میان خود و عوامل استرسزا ایجاد نمایند. بدینتریب وی پیش از مواجهه با سناریوهای استرسآور میتواند به چشماندازی منطقی از تحولات آینده دست یافته و خود را برای آن مهیا کند. همچنین انجام تمرینات مدیتیشن به فرد امکان میدهد تا ذهن و بدن خود را آرام نموده و واکنشهای استرسی را معکوس نمایند. مزایای مدیتیشن در بلندمدت چندین برابر خواهند شد؛ زیرا این تمرینات به افزایش مقاومت انسان در برابر استرسهای پیش رو کمک خواهند کرد.
در ابتدای کار احتمالا بسیاری از افراد تصور میکنند که انجام تمرینات مدیتیشن یک فعالیت چالشبرانگیز است. چنین نگرشی موجب میشود تا برخی افراد حتی پیش از آغاز تمرینات از اجرای آنها منصرف شوند؛ چرا که به باور آنها، ارتباطگیری با این حرکات امری بسیار دشوار است.
مدیتیشن پیادهروی انواع مزایای ورزش کردن و مدیتیشن را به همراه دارد. یادگیری و انجام این تمرین بسیار آسان بوده و این موضوع یک مزیت کلیدی بهشمار میرود. در نتیجه مدیتیشن پیادهروی یک تمرین فوقالعاده برای افراد تازه وارد خواهد بود.
چنانچه بهنظر شما بخشهایی از تمرینات مدیتیشن چالشبرانگیز است؛ در اینصورت حین قدم زدن میتوانید از برخی از آنها استفاده کنید. بدینترتیب میتوانید از مزایای ویژه مدیتیشن برای مدت زمانی طولانیتر بهرهمند شوید. به هرحال یک پیادهروی مناسب و دلچسب میتواند در مدیریت هرچه بهتر استرس انسان موثر باشد. در ادامه به بیان مکانیسم عملکرد مدیتیشن پیادهروی میپردازیم.
نحوه انجام مدیتیشن پیادهروی
- کفشها و لباسهای راحت خود را بپوشید و از اوقات فراغت طولانیمدت خود استفاده کنید. در صورت تمایل میتوانید تایمر ساعت خود را تنظیم نمایید.
- پیادهروی را با سرعتی که برای شما آزاردهنده نیست؛ آغاز کنید. هنگام قدم زدن بر روی احساسات درونی بدن خود تمرکز نمایید. پیادهروی با هر سرعتی قابل انجام است؛ مشروط بر اینکه احساس آرامش شما را مختل نکند. بسیاری از افراد قدم زدن آهسته را ترجیح میدهند. در اینحالت هیچکدام از اعضای بدن دچار درگیری و خستگی نمیشوند. در مقابل تعداد محدودتری از افراد مایل به پیادهروی سریعتر هستند. برای انجام این تمرین هیچ راه و روش نادرستی وجود ندارد. هنگام قدم زدن وزن بدن خود را در کف پاهایتان احساس کنید. تصور کنید که با هر بار قدم برداشتن، بازوهای شما در حال چرخش هستند. چنانچه افکاری ذهن شما را درگیر نموده است؛ به آرامی آنها را رها کرده و تمرکز خود را به احساستان حین راه رفتن معطوف نمایید. در واقع بر وضعیت حال تمرکز کنید.
- همچنین هنگام قدم زدن میتوانید بر تنفس خود نیز تمرکز نمایید. تلاش کنید تا فرآیند دم را طی ۲ مرحله و عمل بازدم را طی ۲ یا ۳ مرحله انجام دهید. روی هماهنگ نمودن گامها با مراحل فرآیند تنفس تمرکز نمایید. همچنین میتوان از تکنیکهای مدیتیشن مانترا حین قدم زدن استفاده کرد. در اینحالت هنگام قدم زدن و مثلا پس از هر ۴ گام حرکت، عبارتی را در ذهن خود مرور و تکرار میکنید.
- چنانچه غرق در افکار خود هستید و تمرکز نمودن بر تنفس برایتان دشوار است؛ در اینصورت تنها تمرکز خود را به فرآیند تنفس معطوف نمایید. اینکار اساسا در کلیه اشکال مدیتیشن انجام میشود. چنانچه این عمل برای شما چالشبرانگیز است؛ در اینصورت با گوش دادن به موسیقیهای بیکلام میتوانید مدیتیشن انجام دهید. این اقدامات به شما کمک میکنند تا حواس خود را بر روی رویدادهای فعلی معطوف نمایید.
- چنانچه هنگام صبح با افکار شغلی، مالی، تقابلی یا سایر عوامل استرسزا از خواب بیدار میشوید؛ در اینصورت روی یک صندلی راحت تکیه داده و به آرامی توجه خود را به زمان حال و تمرین مدیتیشن پیادهروی منتقل نمایید. بهتر است اینکار برای مدت ۳۰ دقیقه و چند نوبت در هفته انجام شود؛ اما اجرای آن برای مدت ۱۰ یا حتی ۵ دقیقه نیز از تمرین نکردن بسیار بهتر است. لذا مدیتیشن پیادهروی حتی در زمانهای کوتاه نیز میتواند سودمند باشد.
نکات تکمیلی
- شیوههای مختلف قدم زدن، انواع گوناگون مانتراها و سبکهای مختلف تنفسی را آزمایش نموده و بهترین الگوها را برای خود انتخاب نمایید.
- بخش بیشتری از اوقات فراغت خود را به تمرین کردن اختصاص دهید. در واقع طی هر هفته نسبت به انجام تعداد مشخصی تمرین با مدت زمانی معین متعهد باشید. با تبدیل شدن این تمرینات به یک عادت میتوانید آنها را برای مدت زمان طولانیتری انجام دهید.
- در صورت تمایل میتوانید از موسیقی باکلام استفاده کنید. البته به معنای اشعار نبایستی فکر کرد. ورزش کردن و گوش دادن به موسیقی در مدیریت هرچه بهتر استرس موثر هستند.