سیگارهای الکترونیکی مدرن طی سال ۲۰۰۳ در کشور چین توسعه یافتند و در سال ۲۰۰۷ بهعنوان جایگزینی سالمتر برای سیگارهای سنتی در ایالاتمتحده معرفی شدند. در ابتدای امر هدف از عرضه سیگارهای الکترونیکی، کمک به افراد وابسته برای ترک سیگار بود. سالانه بیش از ۴۸۰ هزار مورد مرگ و میر بر اثر استعمال سیگار گزارش میشود؛ لذا تاثیرات مثبت سیگارهای الکترونیکی در افزایش طول عمر افراد سیگاری موجب شکلگیری هیجان بیش از حد در بدو معرفی آنها شد.
این دستگاهها فاقد تنباکو بوده و با استفاده از انرژی باتری عمل میکنند. سیگارهای الکترونیکی معمولا حاوی نیکوتین، طعمدهندهها و سایر ترکیبات شیمیایی هستند و کاربران در عوض استنشاق دود، بخار آئروسل حاوی ترکیبات فوق را به درون ریههای خود میفرستند. شواهدی وجود دارند که نشان میدهند تبعات زیانبار بخار تولید شده توسط سیگارهای الکترونیکی در مقایسه با سیگارهای سنتی بهمراتب کمتر است. اما کشنده بودن کمتر سیگارهای الکترونیکی بدان معنا نیست که این سیگارها فاقد هرگونه عوارض بهداشتی قابل توجه هستند؛ چرا که بسیاری از پیامدهای بهداشتی سیگارهای الکترونیکی هنوز بهطور کامل مورد بررسی قرار نگرفته است. سیگارهای الکترونیکی در مقایسه با نمونههای عادی کمی ایمنتر بهنظر میرسند؛ اما برخلاف تصور عامه این سیگارها کاملا بیخطر نیستند. فواید و کارآیی سیگارهای الکترونیکی بسیار پیچیده و بحثبرانگیز است.
در ابتدای امر دولتها بر تولید و عرضه سیگارهای الکترونیکی هیچگونه نظارتی نداشتند؛ لذا در خصوص کنترل کیفی این محصولات نگرانیهای عمدهای وجود داشت و کودکان نیز قادر به خریداری آنها بودند. با اینحال نگرانیهای ایجاد شده پیرامون ایمنی و انفجار سیگارهای الکترونیکی موجب شد تا سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در آگوست سال ۲۰۱۶ نسبت به ساماندهی مقررات مربوط به این سیگارها اقدام نماید.
اگرچه اخیرا استعمال دخانیات سنتی در میان نوجوانان و بزرگسالان کاهش یافته است؛ اما در عوض نرخ استفاده از سیگارهای الکترونیکی به شکلی معنادار افزایش پیدا کرده است. کارشناسان، بازاریابی غیراخلاقی تولیدکنندگان میان قشر جوان را بهعنوان اصلیترین دلیل استفاده فراگیر از سیگارهای الکترونیکی قلمداد میکنند؛ بهگونهای که تقریبا ۲۰ درصد نوجوانان در سنین دبیرستان از سیگارهای الکترونیکی استفاده میکنند. در ادامه به بیان ۴ واقعیت جالب پیرامون سیگارهای الکترونیکی میپردازیم:
- سیگارهای الکترونیکی حاوی سموم کشنده هستند
سیگارهای الکترونیکی حاوی سموم مختلفی از جمله فرمالدهید، استالدهید، آکرولئین، استون، ترکیبات آلی فرار، ترکیبات فنولی و هیدروکربنهای آروماتیک چندحلقهای هستند. اگرچه مقادیر این ترکیبات در سیگارهای الکترونیکی نسبت به سیگارهای معمولی بسیار کمتر است؛ اما همان میزان محدود ترکیبات شیمیایی نیز برای سلامت انسان خطرناک خواهد بود.
- سیگارهای الکترونیکی ماهیتی سرطانزا دارند
میعانات و بخارات تولید شده توسط سیگارهای الکترونیکی حاوی ترکیباتی شیمیایی موسوم به TSNA هستند. این ترکیبات یکی از ۴ عامل عمده سرطانزا در دخانیات بهشمار میروند. TSNA در تنباکوی سبز و دخانیات فرآوری شده از جمله نیکوتین مایع وجود دارد. این ترکیبات ریسک ابتلای افراد سیگاری به سرطانهای ریه، دهان، مری، لوزالمعده و کبد را افزایش میدهند. همچنین برخی شواهد نشان میدهند که ترکیبات TSNA در ابتلای انسان به سرطان دهانه رحم موثر هستند.
- سیگارهای الکترونیکی حاوی فلزات سنگین هستند
سیگارهای الکترونیکی حاوی بسیاری از فلزات سمی از جمله کروم، روی و کادمیوم هستند. البته غلظت این ترکیبات در مقایسه با سیگارهای معمولی بهمراتب کمتر است. سطح نیکل موجود در سیگارهای الکترونیکی نسبت به سیگارهای سنتی ۴ برابر بیشتر است. با اینحال استاندارد بودن سیگارهای الکترونیکی و تعویض به موقع کارتریجهای آنها در کاهش سطح سموم موثر هستند.
- ماده فعال مورد استفاده در سیگارهای الکترونیکی ماهیتی سمی دارد
ماده فعال موجود در سیگارهای الکترونیکی که موجب گرایش اکثریت افراد به سمت آنها میشود؛ نیکوتین نام دارد. نیکوتین یک ماده سمی بسیار اعتیادآور است که برای سالها در حشرهکشها مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده سمی در سیگارهای سنتی و الکترونیکی نیز یافت میشود. بر اساس یک مطالعه انجام شده توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالاتمتحده (CDC) با افزایش اقبال مردم نسبت به سیگارهای الکترونیکی، نرخ مسمومیت تصادفی ناشی از نیکوتین نیز افزایش یافته است. در سپتامبر سال ۲۰۱۰، تعداد تماسهای برقرار شده بهدلیل مسمومیت ناشی از نیکوتین مایع معادل ۱ تماس در ماه بود. این رقم در فوریه سال ۲۰۱۴ به ۲۱۵ تماس رسید. تقریبا نیمی از تماسها مربوط به مسمومیت کودکان زیر ۵ سال و ۴۲ درصد از تماسها نیز متعلق به افرادی با میانگین سنی بیش از ۲۰.۶ سال است.
با عرضه سیگارهای الکترونیکی به بازار، اسانسهای جدید و جذاب آنها برای کودکان بسیار جذاب بود. با استنشاق این اسانسها و ورود آنها به بدن از طریق پوست یا چشمها، کودکان دچار مسمومیت میشوند. FDA به منظور کاهش نرخ مسمومیتها و کنترل استفاده فراگیر از سیگارهای الکترونیکی کلیه تولیدکنندگان را ملزم کرد که تا پایان ژانویه سال ۲۰۲۰ استفاده از میعانات طعمدار (به غیر از تنباکو و منتول) را متوقف کنند.