آلودگی صوتی شامل هرگونه سروصدای مزاحم و آزاردهنده است که موجب حواسپرتی شده و عملکرد عادی انسان را مختل میکند. به باور اکثر افراد، آلودگی صوتی یکی از مشکلات کلیدی کلانشهرها بهشمار میرود؛ با اینحال آلودگی صوتی در فضاهای کوچکتر نیز وجود دارد. برای مثال سروصدای ناشی از احداث ساختمانها یا هرس کردن درختان نیز نوعی آلودگی صوتی قلمداد میشود. تحقیقات علمی متعددی وجود دارند که نشان میدهند سروصدا موجب تشدید استرس شده و بر سلامتی و بهرهوری شما تاثیر منفی میگذارد.
عوامل ایجاد آلودگی صوتی
آلودگی صوتی توسط منابع مختلفی تولید میشود. این عوامل بر سلامتی انسان تاثیر منفی میگذارند. در ادامه به معرفی برخی از این منابع میپردازیم:
- هواپیماها
آلودگی صوتی ایجاد شده توسط هواپیماها بر سلامت و آرامش ساکنان مناطق نزدیک به فرودگاهها تاثیر منفی میگذارند.
- ترافیک
ترافیک و سروصدای آزاردهنده خیابانهای شلوغ از جمله گلایههای عمده ساکنین شهرهای بزرگ بهشمار میروند. سروصدای ترافیک یکی از متداولترین منابع آلودگی صوتی است و تحقیقات انجام شده از نقش این عامل در بروز علائم افسردگی و مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی و تنفسی حکایت دارند.
- سروصدای محیط کار
سروصدای سایتهای مونتاژ کارخانهها یا محل احداث ساختمانها در این طیف طبقهبندی میشوند. ازدحام بیش از حد در فضاهای اداری نیز موجب ایجاد همهمه و آلودگی صوتی میشود. گفتگوی کارمندان با یکدیگر، ضربه زدن بر روی میزها و سروصدای محیط پیرامون موجب کاهش بهرهوری کارکنان در محل اشتغال خواهند شد.
- سروصداهای محیط منزل
بسیاری از مردم نسبت به سروصدای فضای منزل ذهنیت واضحی ندارند. اما در صورت انجام فعالیتهای متعدد در منزل نظیر روشن بودن مداوم تلویزیون، سطح تمرکز اعضای خانواده کاهش یافته و احساس استرس آنها تشدید میشود. در واقع کودکانی که درون منازل پر سروصدا زندگی میکنند؛ بیش از سایرین با بیماریهایی نظیر رشد شناختی کمتر، تاخیر در یادگیری مهارتهای زبانی، اختلال بیقراری و اضطراب مواجه خواهند شد.
تاثیرات منفی سروصدا
تاثیرات منفی آلودگی صوتی بر سلامتی انسان احتمالا جدیترین مشکل ناشی از آن محسوب میشود. آلودگی صوتی موجب تشدید پاسخ استرسی در بدن خواهد شد. استرس مزمن و ترشح سطوح بالای هورمون استرس در بدن یکی از اصلیترین پیامدهای این وضعیت برای سلامت انسان بهشمار میروند. بدینترتیب ارتباط میان آلودگی صوتی با بیماریهای قلبی، فشارخون بالا و سکته قابل توضیح خواهد بود. همچنین آلودگیهای صوتی با مختل نمودن چرخه طبیعی خواب در انسان بر کیفیت خواب تاثیر منفی میگذارند. مهمتر از همه اینکه اضطراب مزمن ناشی از سروصدای مداوم موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و زمینه ابتلای انسان به تمامی بیماریها را فراهم میکند. بنابراین آلودگی صوتی خطری عمومی برای سلامتی و آرامش انسان تلقی میشود.