روش‌هایی برای کاهش استرس در دوران تحصیل

0

دانش‌آموزان و محصلان دانشگاهی بنا بر دلایل متعدد دچار استرس شدید می‌شوند. بسیاری از جنبه‌های زندگی دانشجویی و استرس ناشی از آن می‌توانند بر سلامت جسمانی و روانی دانشجویان تاثیرگذار باشند. در ادامه به بیان راهکارهایی جهت کاهش استرس دانشجویان طی دوران تحصیل می‌پردازیم.

به‌صورت سازماندهی شده رفتار کنید

بسیاری از دانش‌آموزان معتقدند که فاصله گرفتن از حمایت‌های چشمگیر و سازمان‌یافته والدین جهت ایجاد ساختار و انضباط شخصی  امری چالش برانگیز است. با وجود تمامی سرگرمی‌ها و وسوسه‌های برگزاری جشن با برخی دوستان کماکان بسیاری از دانشجویان دچار اختلالات خواب شبانه شده و عملکرد تحصیلی آن‌ها در دانشگاه افت خواهد کرد. لذا رعایت الگوی برنامه‌ریزی جامع در دوران تحصیل از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

  • ایجاد فضا

هنگامی‌که فضای زندگی خود را تنظیم می‌کنید؛ یقینا به فضایی آرامشبخش برای تمرکز دست خواهید یافت. چنان‌چه هم اتاقی شما فردی پر سروصدا است؛ در این‌صورت می‌توانید به گوشه‌ای از یک کتابخانه یا کافی‌شاپ خلوت مراجعه کنید. در غیر این‌صورت میز مناسبی را تهیه نموده و کلیه نیازمندی‌های خود را روی آن قرار دهید. سپس روی کارها تمرکز کرده و آن‌ها را به پایان برسانید.

  • تدوین برنامه زمانی

هنگام برنامه‌ریزی برای فعالیت‌های خود مطمئن شوید که زمان لازم برای مطالعه و انجام کارهای شخصی را در اختیار دارید. درک این موضوع در وهله نخست احتمالا کمی زمان‌بر خواهد بود. بنابراین هنگام برنامه‌ریزی ساعات مطالعه کمی دست و دلباز باشید. بدین‌ترتیب دیگر ناچار به تحمل بیدارخوابی‌های شبانه و پرداخت هزینه‌های آن در روزهای آینده نخواهید بود.

تمرین منظم را فراموش نکنید

ورزش کردن منظم یکی از روش‌های مقابله با استرس، افزایش وزن و احساس سرخوردگی ناشی از آن است. ورزش کردن حتی برای مدت ۱۰ دقیقه به تقویت روحیه، کاهش تنش‌ها و ارتقاء سلامتی شما کمک می‌کند. همچنین عادت به ورزش کردن منظم در افزایش طول عمر انسان موثر است. در ادامه به راهکارهایی جهت گنجاندن هرچه بیش‌تر حرکات ورزشی در برنامه زندگی روزمره اشاره شده است:

  • در اوقات فراغت قدم بزنید

پیاده‌روی در محوطه دانشگاه و طی فاصله زمانی بین کلاس‌ها پیشنهاد مطلوبی است.

  • در کلاس‌های فوق برنامه شرکت کنید

یکی از بهترین ویژگی‌های زندگی دانشجویی این است که فرصت‌های فراوانی برای رشد و کسب تجارب جدید وجود دارد. در صورت تمایل می‌توانید در کلاس‌های ۳۰ دقیقه‌ای ورزش‌های رسمی یا کیک بوکسینگ شرکت کنید. به امکانات قابل دسترس خود تکیه نموده و با حضور در این کلاس‌ها به ارتقاء سلامت و کاهش استرس خود کمک کنید.

  • تمرینات یوگا را امتحان کنید

یوگا ورزشی فوق‌العاده برای دانشجویان به‌شمار می‌رود. شرکت در کلاس‌های یوگا ایده‌ای مفرح برای استراحت کردن در کنار دوستان است. این تمرینات در ساعات ابتدایی روز یا شب‌ها پیش از رفتن به رختخواب قابل انجام هستند.

از بدن خود مراقبت کنید

والدین به تغذیه مناسب و استراحت کافی فرزندان دانشجوی خود اهمیت زیادی می‌دهند؛ اما در فقدان آن‌ها بسیاری از دانشجویان نسبت به موارد مذکور بی‌توجهی کرده و مراقبت از جسم خود را به دست فراموشی می‌سپارند. بیداری‌ دیرهنگام شبانه موجب جا ماندن از کلاس‌های برنامه‌ریزی شده برای ساعات ابتدایی روز بعد می‌شود. همچنین خوردن فست‌فودها یا نوشیدنی‌های انرژی‌زا در دوران زندگی دانشجویی پدیده‌ای شایع است. این موارد واقعا برای سلامتی مخرب هستند.

  • تغذیه مناسب داشته باشید

فست‌فود‌ها و نوشیدنی‌های ارزان‌قیمت به آسانی قابل دسترس هستند؛ اما ارزش غذایی این خوراکی‌ها غالبا کمتر از حد مطلوب است. حتما در خوابگاه و محل زندگی خود چندین نوع میوه، سبزیجات تازه و میان‌وعده‌هایی با انرژی بالا را نگهداری کنید. همچنین از سلامت و توازن رژیم غذایی خود اطمینان حاصل نمایید.

  • استراحت کافی داشته باشید


بسیاری از دانشجویان به‌دلیل برنامه‌ریزی پرمشغله، استرس یا هیجان شبانه فاقد استراحت کافی هستند. بنابراین برای حفظ سلامت خود به استراحت حداقل ۸ ساعته در هر روز پایبند باشید. چنان‌چه صبح‌ها دیرهنگام از خواب بیدار می‌شوید؛ در این‌صورت از انتخاب‌ کلاس‌های ابتدای روز خودداری کنید یا در صورت ضرورت به شرکت در این کلاس‌ها، شب‌ها زودهنگام به رختخواب بروید. حتی بستن چشم‌ها و یک چرت زدن کوتاه نیز به آرامش هرچه بیش‌تر شما کمک می‌کند.

  • استرس خود را درمان کنید

در صورت عدم دسترسی به داروهای تسکین‌دهنده فشار روانی می‌توانید به کشف تکنیک‌های جدید کاهش استرس بپردازید. استفاده از این تکنیک‌ها در طول دوره زندگی به سلامتی و خوشبختی شما طی چند دهه آینده کمک می‌کند.

به‌دنبال جذب حمایت باشید

رفتن به دانشگاه معمولا به‌معنای ترک دوستان و اعضای خانواده است. این موضوع می‌تواند برای دانشجویانی که هنوز دارای حلقه‌های حمایتی نیستند بسیار استرس‌زا باشد و موجب انزوای آن‌ها شود. هنگام تعطیلی دانشگاه‌ها همواره موارد زیر را مدنظر قرار دهید:

  • ارتباط خود با منزل را حفظ کنید

همواره از طریق ایمیل، تماس تلفنی یا ویدیویی با اعضای خانواده خود در ارتباط باشید. یک گپ و گفت دوستانه با مادر احتمالا بسیار مفرح و انرژی‌زا خواهد بود.

  • در گروه‌های مرتبط با دانشکده عضو شوید


هنگام تعطیلی دانشگاه در گروه‌های مرتبط با دانشکده خود عضو شوید. از فرصت‌های اجتماعی موجود هنگام حضور در دانشگاه استفاده کرده و دوستان مادام‌العمری را برای خود پیدا کنید. برقراری ارتباط با دوستان دوران تحصیل و وقت‌گذرانی با آن‌ها استرس شما را به میزان چشمگیری کاهش می‌دهد. شرکت در کارگاه‌های مشاوره دانشجویی به کاهش استرس و تقویت مهارت‌های انسان در آینده کمک می‌کند.

منبع Verywellmind

یه نظری بده!

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از دیدگاه شما سپاسگزاریم