در دوران شیوع بیماری کووید ۱۹ چگونه علائم اختلال ADHD را مدیریت کنیم؟

0

تخصیص زمان برای برخی فعالیت‌ها احتمالا به مبتلایان به اختلال ADHD کمک می‌کند تا با شرایط دشوار ایجاد شده در دوران شیوع بیماری کووید ۱۹ بهتر کنار بیایند. این بیماری همه‌گیر کل جامعه جهانی را تحت تاثیر قرار داده است. اقدامات پیشگیرانه مانند رعایت فاصله‌گذاری فیزیکی احتمالا منجر به عواقب پیش‌بینی نشده‌ای برای کودکان و بزرگسالان مبتلا به ADHD خواهد شد. در این شرایط بسیاری از بزرگسالان و کودکان مشغول کار و یادگیری از راه دور هستند. عدم تعامل چهره به چهره می‌تواند موجب بروز احساس کسالت، انزوا و تنهایی شود. علاوه بر این کمبود ساختارهای ضروری می تواند انجام کارها را دشوارتر کند.

محققان طی مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۷ دریافتند که بزرگسالانی با علائم شدید بیش‌فعالی بیش از سایرین در معرض احساس تنهایی قرار دارند. یافته‌های یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ نیز نشان می‌دهند که انزوای اجتماعی احتمالا موجب تضعیف سلامت روانی در کودکان و بزرگسالان می‌شود. انزوای اجتماعی مشخصا برای مبتلایان به ADHD مضر خواهد بود؛ زیرا این اختلال معمولاً با سایر اختلالات بهداشت روان از جمله اضطراب و افسردگی رخ می‌دهد.

انجام امور زندگی در منزل همچنین می‌تواند موجب ایجاد تغییرات عمده در برنامه روزمره فرد شود. به‌عنوان مثال افراد مبتلا به بیش فعالی احتمالا در زمان بیدار شدن و خوابیدن با مشکل روبرو می‌شوند. بر اساس اعلام بنیاد ملی خواب، خواب کم کیفیت می‌تواند علائم ADHD در کودکان را تشدید کند. همچنین محققان در بررسی‌های اخیر خود دریافتند که نوجوانان مبتلا به ADHD با خواب کمتر از ۶.۵ ساعت در روز بیش از اندازه علائم افسردگی را تجربه نموده و رفتارهای منفی از خود نشان می‌دهند.

در ادامه به روش‌های مقابله با علائم ADHD طی دوران شیوع فراگیر ویروس کرونا اشاره خواهد شد:

  • برای زندگی کودک خود یک روال منظم ایجاد کنید

ایجاد روال منظم روزانه و هفتگی احتمالا به شکل‌گیری عادات خوب کمک کرده و برخی علائم ADHD را کاهش می‌دهد. به‌عنوان مثال تنظیم روال روزمره می‌تواند به کاهش استرس و عدم اطمینان کمک کند.

ایجاد روال منظم می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  1. زمان‌بندی منظم برای خواب، غذا خوردن و فعالیت‌های بدنی
  2. اختصاص زمان برای کار، مشق شب، فعالیت بدنی، آرامش و سرگرمی
  3. تخصیص چند دقیقه زمان در شب برای تنظیم لیست کوتاهی از کارهای روز بعد
  4. برنامه‌ریزی کارهای روزانه، خرید موادغذایی و انجام سایر کارهای خانه زودتر از موعد مقرر
  • یک محیط آرام ایجاد کنید

فضای فیزیکی اطراف انسان می‌تواند بر وضعیت روانی وی تأثیر عمیقی بگذارد. به‌عنوان مثال هنگامی‌که فردی کار خود را در یک اتاق آرام و مرتب انجام می‌دهد؛ احساس تمرکز بیش‌تری خواهد داشت. به همین ترتیب کودکان بدون وجود عوامل ایجادکننده حواس‌پرتی مانند تلویزیون احتمالا از توانایی یادگیری بهتری برخوردار هستند.

روش‌های زیر احتمالا به ایجاد یک محیط آرام کمک می‌کنند:

  1. تمرین تکنیک‌های تنفس
  2. در صورت امکان اتاق‌ها و فضاهای مشخصی را برای کار، بازی و استراحت تعیین کنید
  3. استشمام رایحه‌های تسکین‌دهنده
  4. در اختیار داشتن یک دفترچه برای نوشتن افکار و احساسات
  5. گوش دادن به موسیقی آرامش‌بخش
  • ورزش

ورزش منظم احتمالا به کاهش برخی علائم ADHD کمک می‌کند. به‌عنوان مثال محققان ضمن مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۷ دریافتند که پس از یک جلسه ۲۰ دقیقه‌ای تمرینات هوازی، قدرت کنترل و توجه در کودکان مبتلا به ADHD بهبود خواهد یافت. تحقیقات فعلی نشان می‌دهند که فعالیت بدنی منظم موجب ایجاد تغییرات ساختاری در مغز می‌شود. این وضعیت احتمالا علائم ADHD در کودکان را کاهش می‌دهد. افراد می‌توانند تمرینات هوازی و قدرتی را در منزل انجام دهند. بسیاری از تمرینات به تجهیزات خاصی نیاز ندارند.

پیاده‌روی و دویدن در فضای باز ۲ شکل موثر ورزش‌های هوازی به‌شمار می‌روند. با این‌حال افراد در صورت ورزش کردن در خارج از خانه حتماً بایستی فاصله‌گذاری فیزیکی را رعایت کنند.

کنار آمدن با ADHD

مبتلایان به ADHD بایستی به درمان فعلی خود ادامه دهند. این روش‌های درمانی احتمالا شامل مصرف دارو، شرکت در جلسات رفتار درمانی یا ترکیبی از هر ۲ آن‌ها خواهد بود. با این وجود به دلیل شیوع فراگیر ویروس کرونا بسیاری از مبتلایان به ADHD احتمالا نمی‌توانند مطابق روال معمول به پزشک مراجعه کرده یا نسخه‌های خود را دریافت کنند.

مبتلایان کماکان می‌توانند داروهای تجویزی را از داروخانه‌ها تهیه کنند. با این‌حال برخی داروهای ADHD صرفا با ارائه نسخه پزشک قابل خریداری هستند. یک مقاله جدید اعلام می‌کند که افراد باید از افزایش دوز دارو برای کنترل استرس ناشی از شیوع همه‌گیر ویروس کرونا خودداری کنند. همچنین افراد بایستی هرگونه تغییر احتمالی در داروهای خود را با پزشک در میان بگذارند.

مردم همچنین می‌توانند از خدمات چت ویدیویی برای گذراندن وقت با اعضای خانواده و دوستانشان استفاده کنند. سعی کنید این جلسات را زودتر از موعد برگزار کرده و از آن‌ها به‌عنوان یک عامل انگیزشی برای تکمیل پروژه یا کار خود استفاده کنید.

بر اساس اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) شایع‌ترین علائم بیماری کووید ۱۹ شامل سرفه، تنگی نفس یا دشواری در تنفس است. افرادی که دارای حداقل ۲ مورد از علائم زیر هستند؛ احتمالا به بیماری COVID-19 مبتلا شده‌اند:

  • لرز
  • تب
  • درد عضلانی
  • از بین رفتن احساس چشایی یا بویایی
  • سردرد
  • گلو درد

پیشگیری

انجام اقدامات زیر می‌تواند به جلوگیری از گسترش SARS-CoV-2؛ ویروس ایجادکننده بیماری COVID-19 کمک کند:

  • تمیز کردن و ضدعفونی کردن سطوح منزل و مواردی که استفاده مکرر دارند از جمله وسایل الکترونیکی؛ میزهای پیشخوان و دستگیره درب‌ها
  • شستن و ضدعفونی منظم دست‌ها با آب گرم و صابون یا ترکیبات ضدعفونی کننده دست که حاوی حداقل ۶۰٪ الکل است (هر بار حداقل ۲۰ ثانیه)
  • فاصله‌گذاری حداقل ۶ فوت (۲ متری) از افراد دیگر در مکان‌های عمومی
  • پوشیدن ماسک صورت که دهان و بینی را در مکان‌های عمومی می‌پوشاند
  • نظارت بر اعضای خانواده برای مشاهده علائم COVID-19

جمع‌بندی

مبتلایان به ADHD به دلیل بیماری فراگیر COVID-19 احتمالا با تغییراتی مختل‌کننده در زندگی خود مواجه می‌شوند. این تغییرات احتمالا موجب شکل‌گیری علائم جدید یا بدتر ADHD یا سایر اختلالات بهداشت روانی مانند اضطراب یا افسردگی خواهند شد. تمرین اقدامات پیشگیرانه، ایجاد یک روال معمول و محیط آرام، ورزش مکرر و معاشرت دیجیتالی احتمالا به مدیریت علائم اختلال ADHD کمک خواهند کرد.

منبع Medicalnewstoday

یه نظری بده!

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از دیدگاه شما سپاسگزاریم